Yabancı Şaraplık Üzüm Çeşitleri

Cabarnet sauvignon
  • Cabarnet sauvignon : Anadolu'ya en iyi uyum sağlamış çok yüksek kaliteli bir kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Küçük taneli, kalın kabuklu ve salkımları ufaktır. Diğer üzüm çeşitlerine göre daha yüksek fiyatlı olması gerekir, çünkü verimi azdır. Cumhuriyetin ilk yıllarında yeniden yetişririlmek istenmiş ama uygun fiyat bulmaması nedeni ile yetiştirilmemiştir. Son yıllarda yükselen şarap kültürümüz ile yeniden canlanmaya başlamıştır. İzmir-Çeşme bölgesinde Ovacık'ta örnek bir bağda yetiştirilmektedir. Anavatanı Fransa olan bu üzüm çeşidi, Anadolu'ya çok iyi uyum sağlamaktadır. Alkol oranı %12-13 ve asitlik 5-7 g/L oranlarındadır. Tek baına üretilebildiği gibi %60 Cabernet sauvignon, %30 Cabernet franc ve %10 Merlot üzümlerinden oluşan karışım şarapları da yapılır. Bu karışım Fransa'nın Bordo bölgesinde çok ünlüdür. Cabernet franc'dan tek başına şarap pek üretilmez. Genelde Cabernet sauvignon ile karışıma girer.

  • Merlot
  • Merlot : Merlot, Fransa'nın Bordo Bölgesi'nde çok geniş bir üretim alanı olan siyah üzüm çeşitidir. Anadolu'da uzun yıllardan beri yetiştirilmektedir. Yakut kırmızısı renkli şarapları yumuşak bir karakterdedir. Bu nedenle hızlı bir eskime gösterir.Hoş kokulu, dolgun bir şaraptır.

  • Pinot Noir
  • Pinot noir : Fransa'nın Burgundy bölgesinin en iyi kırmızı şaraplık üzüm çeşitidir. Dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilir. Bazı yerlerde yerel isimler alır. Almanya'da "Blauer Spatburgunder" adı ile yetiştirilir. Çok üstün kalitesi ile yetiştirildiği her ülkede en iyi yüksek kaliteli şarap kabul edilir. Ülkemizde henüz yaygın olarak yetiştirilmemektedir. Yeni ve modern şarapçılık ülkeleri sayılan Avustralya, ABD, Yen, Zellanda ve Güney Afrika'nın kurduğu yeni bağ alanlarında kırmızı üzüm çeşiti olarak Cabernet sauvignon, Shiraz ve Merlot ile birlikte yetiştirilir.

  • Gamay
  • Gamay : Trakya bölgemize adapte olmuş Fransa'nın Burgundy bölgesinin siyah üzüm çeşitidir. Hafif meyve tadında, ahududu kokulu, kaliteli bit kırmızı şaraptır. Beaujolais tipi şarap üretimine elverişli bir çeşittir.

  • Shiraz
  • Shiraz : Bütün üklelerdeki uygun bağ bölgelerinde yetiştirilen Syrah ülkemizde henüz deneme aşamasında dar birkaç alanda üretilmektedir. Avustralya ve Güney Afrika, Shiraz Şarapları ile dünya şarap piyasasını adeta sarsmaktadır. Çok dolgun bir tadı ve nefis aroması olan Shiraz Şarapları, 2-3 yıl dinlandikten sonra mükemmel bir kalite şarap olmaktadırlar.

  • Grenache
  • Grenache : Anadolu'da denemeye alınmış siyah üzüm çeşitlerindendir. Yüksek verimlidir. Dinlendirilmeye uygun değildir. Çok hızlı bir eskime gösterir.Rose şarap için iyi bir üzüm çeşiti kabul edilebilir. Paçal şaraplarının hazırlanmasında kullanılan ideal bir şaraptır.

  • Chardonnay
  • Chardonnay : Şarap sanayiinde özellikle son yıllarda tartışmasız çok popüler olmuş beyaz şaraplık üzüm çeşitidir. Şaraplarında ince bir tat ve nefis bir aroma vardır. Fransa'nın Champagne bölgesinde yaygındır. Burada şampanya yapılmasında kullanılan üç üzüm türünden biridir. Yeni şarapçı ülkeler olarak ortaya çıkan Avustralya, Yeni Zellanda ve amerika'da büyük oranda beyaz şarap ve köpüklü şarap üretiminde kullanılır. Son yıllarda Ege ve Gelibolu Yarımadası'nda Chardonnay bağları kurulmuştur.

  • Semillon Blanc
  • Semillon blanc : Anadolu'nun batı bölgelerinde özellikle Marmara Denizi'nin kuzey yakalarında çok yaygın olarak yetiştirilmektedir. Avrupa'da 1850 yılında yaygın floksera hastalığı asmaları yok etmiştir. Bunun üzerine 19. yüzyılın son çeyrek yıllarında Fransızlar Anadolu'dan Avrupa'ya büyük miktarlarda şarap almışlardır. Bölgede ve sonra Ege'de başta Semillon blanc olmak üzere birçok Avrupa asma çeşitlerini yetiştirmişlerdir. Semillon blanc, Fransa'da daha ziyade üç üzüm çeşidi içinde hakim üzüm olarak karışıma girer. Semillon blanc %60, Sauvignon blanc %30 ve Muscadella %10 paçal şarabı Fransa'da çok meşhurdur. Chateau Yequem haklı olarak "Kralların Şarabı, Şarapların Kralı" olarak piyasaya sunulur.

  • Sauvignon Blanc
  • Sauvignon blanc : Sauvignon blanc üzümünden tamamen sek(dry) taze beyaz şarap üretilir ve dinlendirilmeden genç şarap olarak tüketime sunulabilir. Yoğun, nefis aroması, taze çimen ve Bektaşi Üzümü kokularını arındırır. Ülkemizde ve Gelibolu Yarımadası'nda yetiştirilmeye başlanmıştır. İleride daha geniş alanlara yayılabilir. Avustralya ve Yeni Zellanda'da Chardonnay ile birlikte yaygın şekilde yetiştirilir.

  • Riesling
  • Riesling : Dünyaca ünlü klasik bir alman beyaz üzüm çeşitidir. Ren Nehri'nin kenarındaki yamaçlarda nehirden yansıyan güneş ışınlarının kuvvetlenmesi ile yüksek şeker konsantrasyonuna ulaşır. Özellikle kurak geçen yılların doğal tatlı Riesling Şarapları dünyaca ünlüdür. Ülkemizde Marmara Bölgesi'nin güneye bakan yamaçlarında yetitirilebilir.

  • Carignan : Ege Bölgesi'nde tamamen uyum sağlamış kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Filokseranın yayılması sonucu Türkiye'ye gelen Carignan, Fransa'nın güneyinde ve İspanya'da yetiştirilen kırmızı üzüm türüdür. Akdeniz ikliminde daha iyi sonuç verir. Genellikle asitli, tanenli ve acımsıdır. Ege'nin yumuşak ikliminde İzmir yakınlarında kumlu ve çakıllı topraklarda yetişir.

  • Diğer Yabancı Üzüm Şaraplık Çeşitleri

    Anadolu'da denemeye alınarak yetiştirilen bazı üzüm çeşitleri de şunlardır.

  • Collombart : Trakya Bölgesi'nde iyi sonuç vermemesine rağmen Ege'de uyum sağlamıştır.

  • Hars levellü : Macaristan kökenli kaliteli beyaz şarap veren bir üzüm çeşididir. İzmir'de denemelere iyi sonuç vermiş olmasına rağmen yaygınlaşmamıştır.[Aktan]


  • Üzüm 2 Şarap Yapılışı Üzüm 1 Üzüm 2 Üzüm 3